Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Παραγγελιών: 210 34 18 880 * 09:00 - 17:00.

Γιατί να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο; Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν την αγορά!

Γιατί να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο; Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν την αγορά!

Με την ολοένα και αυξανόμενη τάση των ποδηλάτων να γίνονται ηλεκτρικά, να πέφτουν οι τιμές τους και να έχουν αυξημένη αξιοπιστία σε σχέση με το παρελθόν, έρχεται η στιγμή που αρκετοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Το θέλουμε σίγουρα, το χρειαζόμαστε όμως;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές απορίες ώστε να σας διευκολύνουμε στην έρευνά σας, μέσω της κριτικής σκέψης, αν χρειάζεστε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Επιπροσθέτως, συγκεντρώσαμε και τις βασικές διαφορές, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών ποδηλάτων σε σχέση με τα συμβατικά ποδήλατα.

BMW_Cruise-e-Bike

Γιατί κάποιος να θέλει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο; Το ηλεκτρικό ποδήλατο με μια ματιά: • Διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα ενός ποδηλάτου.
• Συνθήκες όπως ανηφόρες, μεγάλες αποστάσεις. δυνατός άνεμος δεν κουράζουν πλέον τον αναβάτη.
• Ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ποδήλατό του και να φτάνει στον προορισμό του χωρίς να έχει κούραση και ιδρώτα.
• Είναι ιδανικό για μετακινήσεις εντός πόλης, αποστάσεις μέχρι 40 χλμ αλλά και μεγαλύτερες γιατί κινείται ποιο ευέλικτα από το αυτοκίνητο ή τα ΜΜΕ όπως ένα scooter. Η μέση ταχύτητα κίνησης μέσα στην πόλη με ηλεκτρικό ποδήλατο είναι 23 χλμ./ώρα, πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα μέσα μαζικής μετακίνησης που κινούνται με μέση ταχύτητα 11 χλμ./ώρα.
• Μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κάνουν ποδήλατο.
• Διευκολύνει τη μεταφορά μεγαλύτερου βάρους (ψώνια, τσάντα εργασίας, κλπ.)
• Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
• Δεν απαιτεί άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας.
• Δεν υπόκειται σε τέλη κυκλοφορίας.
• Δεν απαιτεί υποχρεωτική ασφάλιση.

Συνοπτικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τα απλά-συμβατικά ποδήλατα. Εξοικονόμηση κόστους (δε χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας ή τέλη κυκλοφορίας), βελτιώνουν την ζωή και κάνουν τους αναβάτες τους πιο ενεργούς πολίτες.

Το πραγματικό πλεονέκτημα όμως που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι η αποτελεσματικότητα στις ανηφόρες ή όταν υπάρχει κόντρα αέρας. Αν υπάρχουν πόνοι στα γόνατα κατά την ποδηλασία, ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με άσθμα, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα ανοίξει μια νέα διάσταση στην ποδηλασία για εσάς. Επίσης, μπορείτε να πείσετε έναν φίλο σας ή το αγόρι/κοπέλα σας να σας ακολουθήσει με το ποδήλατο, χωρίς να φοβάται μην κουραστεί. Επίσης, η αστική σας μετακίνηση θα απλοποιηθεί και ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες θα πηγαίνετε στον προορισμό σας πιο εύκολα και σίγουρα λιγότερο ιδρωμένοι!

grigiocarbonio-electric-pedelec

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν εξαλείψει πολλά από τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι με τα κανονικά ποδήλατα αλλά δεν είναι τέλεια. Είναι αρκετά πιο ακριβά από ένα συμβατικό ποδήλατο, σίγουρα πιο περίπλοκα και με αρκετά αυξημένο βάρος, το οποίο γίνεται εμφανές όταν τελειώνει η μπαταρία.

Για τι είδος/τύπο ποδηλασίας είναι καλύτερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα; Ποιο είδος δεν τους ταιριάζει;

Από την εμφάνιση του πρώτου ηλεκτρικού ποδηλάτου, πίσω στο 1999 από τον Lee Iacocca και την EV Global Motors Ebike, τα διαθέσιμα πλαίσια των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχουν υπερ-πολλαπλασιαστεί.

Πλέον υπάρχει κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο για οτιδήποτε χρήση θέλετε. Είτε χρειάζεστε ένα σπαστό ποδήλατο για να το παίρνετε μαζί σας στον ηλεκτρικό και το μετρό, είτε ένα tandem ώστε να κάνετε βόλτες με το αίσθημα, είτε για ένα ποδήλατο βουνού ώστε να απολαμβάνετε τα κατηφορικά μονοπάτια χωρίς να κουράζεστε στις ανηφόρες, σίγουρα υπάρχει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για εσάς. Υπάρχουν κιτ μετατροπής για να μετατρέψετε το υπάρχον σας ποδήλατο σε ηλεκτρικό, αλλά για μια πιο αγνή εμπειρία, τα εργοστασιακά ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πιο ελαφριά (από μια μετατροπή), πιο αξιόπιστα και πιο αποδοτικά.

FullBigDummy

Το μοναδικό είδος ποδηλασίας, προς το παρόν, που η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν είναι πλήρως αποδεκτή από την κοινωνία είναι η ποδηλασία βουνού. Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια, ώστε να γίνει η ποδηλασία βουνού δεκτή από τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες, που ακόμη ζούνε σε μια εποχή που πιστεύουν ότι το βουνό είναι μόνο γι’ αυτούς. Πόσο δε, αν αρχίσουν να κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα στο βουνό και μειώσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και αυξηθεί γεωμετρικά ο αριθμός των ποδηλάτων στα βουνά. Είναι όπως οι πρώτες μέρες του snowboard. Πολλά χιονοδρομικά κέντρα απαγόρευαν την χρήση τους, πλέον όμως, φτιάχνονται χιονοδρομικά μόνο για snowboard. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπως και με τις ξεχωριστές κατηγορίες συμμετοχής ηλεκτρικών ποδηλάτων σε αγώνες -βλέπε Σφενδάμη– θα ξεπεραστούν αυτά τα παιδικά εμπόδια.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ηλεκτρικών ποδηλάτων και σε τι τιμές κυμαίνονται;

Οι «κύριες» περιπτώσεις χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι οι εξής: μεταφορά φορτίων, χαλαρά ταξίδια, trail riding, ποδηλασία βουνού, downhill, χρήση στο χωριό, μετακίνηση παιδιών και ψώνιων, ποδηλασία δρόμου, ποδηλασία σε άμμο και χιόνι (fatbikes), tandem είτε τουριστικό είτε trekking, μετακινήσεις (σπαστό ποδήλατο) και αστικές μετακινήσεις. Όπως βλέπετε καλύπτεται πολύ μεγάλο φάσμα χρήσεων. Από ποδήλατα με πολύ μικρές ρόδες, για εύκολη μεταφορά σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και αεροπλάνα -εάν η μπαταρία τους είναι μικρότερη των 300w/h-, ενώ άλλα μοντέλα είναι σαν μοτοποδήλατα, με αυτονομία που πλησιάζει τα 150 χιλιόμετρα και με regenerative braking! (regenerative braking, είναι όταν οι μπαταρίες του ποδηλάτου φορτίζουν κατά το πεταλάρισμα, κατά το φρενάρισμα ή κατά την ελεύθερη μετακίνηση σε κατήφορο -χωρίς να χρησιμοποιείται η μπαταρία).

eBike_01_JPG

Όσον αφορά τις τιμές, μερικά απλά, κινέζικα συνήθως, μοντέλα ξεκινάνε από τα 500-700€ αλλά για ένα αξιοπρεπές ηλεκτρικό ποδήλατο τα 1500€ είναι η βάση. Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα φτηνότερα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι από απλά όπως να χαλάσει ο μηχανισμός του γκαζιού, ή να μην υπάρχουν διαθέσιμες μπαταρίες για αλλαγή, μέχρι και πραγματικά επικίνδυνα προβλήματα όπως υπερθέρμανση και ανάφλεξη των μπαταριών, επειδή δεν υπήρχε κάποιο ηλεκτρικό σύστημα διαχείρισης ώστε να αποτρέψει την υπερφόρτιση. Στην ακριβή μεριά των ποδηλάτων, υπάρχουν μερικά που φτάνουν μέχρι και τις 40,000€ αλλά εκεί μιλάμε για έργα τέχνης περισσότερο, παρά για ποδήλατα που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητά σας.

21516

Με 3000€ παίρνετε υψηλής ποιότητας, γερμανικό ηλεκτρικό ποδήλατο με 2 χρόνια εγγύηση. Ποδήλατα σαν αυτά προσφέρουν έξυπνα χειριστήρια, ενσωματωμένα φώτα με δυναμό, φτερά και σχάρες σε αισθητικά όμορφα πακέτα.

Στην επόμενη κατηγορία, των premium ποδηλάτων, οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 6000€, που μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά δεν είναι πιο ακριβά από φυσιολογικά -μη ηλεκτρικά- επαγγελματικά ποδήλατα.

Στην μέση κατηγορία τιμών 1500-2500€ υπάρχουν αρκετές επιλογές με τις οποίες θα μπορέσετε να καταργήσετε το αυτοκίνητό σας από την καθημερινότητά σας και να αποσβέσετε τα χρήματά σας μέσα σε λίγους μήνες. (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, έξοδα καυσίμων, έξοδα συντήρησης κτλ)

Μπορεί το κόστος να φαίνεται υψηλό για ένα «παιχνίδι» αλλά αν σκεφτείτε το ηλεκτρικό ποδήλατο ως εργαλείο μετακίνησης, τότε δεν είναι τόσο ακριβό.

Σαν γενικός κανόνας, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι περίπου 3 φορές πιο φτηνά στην χρήση τους, από τα αυτοκίνητα -συγκρίνοντας μόνο τα καύσιμα.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Σαν γενικός κανόνας, θα διαιρείτε την χωρητικότητα της μπαταρίας που μετριέται σε watthours με το 12. Αν για παράδειγμα έχουμε μια μπαταρία 360watthours διαιρώντας το με το 12 παίρνουμε σαν αποτέλεσμα 30. Αυτά είναι και τα ελάχιστα χιλιόμετρα που θα μπορέσει να βγάλει μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας, εφόσον κρατάμε σταθερό ρυθμό, δεν υπάρχουν παρατεταμένες ανηφόρες στην διαδρομή και δεν βοηθάμε πεταλάροντας. Από εκεί και πέρα είτε αυξάνονται είτε μειώνονται τα χιλιόμετρα αναλόγως τις συνθήκες και πόσο εμείς θα βοηθάμε με το πετάλι.

speedster

Πόσο πιο γρήγορο είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε σχέση με ένα κλασικό ποδήλατο;

Δεν θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιο γρήγορα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα μόνο με την χρήση της μπαταρίας μπορούν να πάνε μέχρι 30χλμ μέγιστη ταχύτητα. Βέβαια, με την βοήθεια του πεταλιού ή αν βρεθείτε σε μια κατηφόρα η ταχύτητα αυτή αυξάνεται, αλλά για να μπορούν να κυκλοφορούν σαν «ποδήλατα» και όχι σαν μοτοποδήλατα, τα 30χιλιόμετρα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα από τον νόμο.

Να έχετε υπ’ όψιν όμως, ότι η αυτονομία του ποδηλάτου πέφτει όσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες. Αυτό οφείλεται στην αεροδυναμική αντίσταση του αέρα που αυξάνεται όσο αυξάνουν τα χιλιόμετρα, άρα αυξάνεται και η δύναμη που χρειάζεται για να διατηρηθούν τα πολλά χιλιόμετρα.

Μπορώ να συντηρώ μόνος μου το ηλεκτρικό ποδήλατο, ή θα πρέπει να το πηγαίνω στον μάστορα;

Γενικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μετακινούνται περισσότερο από τα απλά λόγω ευκολίας και επειδή αρκετοί τα αγοράζουν σαν εργαλεία μετακίνησης και όχι ευχαρίστησης. Πολλές από τις εργασίες συντήρησης μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον χρήστη: καθαρισμός της αλυσίδας, αλλαγή στα τακάκια, αλλαγή ελαστικών κτλ. Εκεί όμως, που περιπλέκονται τα πράγματα, είναι όταν έρθει η ώρα για εργασίες στο ηλεκτρικό κομμάτι. Τότε είναι καλύτερο να το πάτε στο το μαγαζί που το αγοράσατε επειδή το γκάζι, οι μπαταρίες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ είναι πολλές φορές αρκετά σύνθετα. Επομένως, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο από κάποιο ποδηλατάδικο στην πόλη σας, ώστε να έχετε εύκολη και σίγουρη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και γνώσεις.

e-bike-pedelec-kreta

Αν έχετε κάτι άλλο που θα θέλατε να μάθετε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αφήστε το σχόλιό σας και εμείς θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *