Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Παραγγελιών: 210 34 18 880 * 09:00 - 17:00.

Μπαταρίες Ηλεκτρικών Ποδηλάτων: Μπαταρίες Λιθίου έναντι Μπαταριών Οξεων Μολύβδου

Μπαταρίες Ηλεκτρικών Ποδηλάτων: Μπαταρίες Λιθίου έναντι Μπαταριών Οξεων Μολύβδου

Ηλεκτρικές μπαταρίες ποδηλάτων: Μπαταρίες Λιθίου έναντι Μπαταριών Οξεων Μολύβδου

Όταν πρόκειται για ηλεκτρικές μπαταρίες ποδηλάτων, έχετε δύο κύριες επιλογές: μπαταρίες λιθίου (Μ.Λ.) και μπαταρίες οξεων μολύβδου (Μ.Ο.Μ). Σίγουρα, υπάρχουν μερικοί άλλοι τύποι μπαταριών Ηλεκτρικών Ποδηλατων στην  αγορά, αλλά οι κύριοι δύο τύποι που θα βρείτε κυρίως, παραμένουν οι μπαταρίες λιθίου (Μ.Λ.) και μπαταρίες οξεων μολύβδου (Μ.Ο.Μ).. Φυσικά οι μπαταρίες λιθίου και οι μπαταρίες οξέων μολύβδου έρχονται με τα διαφορετικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, και γνωρίζοντας τις διαφορές τους θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη μπαταρία για το Ηλεκτρικό σας ποδήλατο.

Ηλεκτρικές μπαταρίες λιθίου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μπαταριών λίθιου Ηλεκτρικού Ποδήλατου  για να διαλέξετε. Θα σας δώσω μια σύντομη περίληψη των διαφορετικών τύπων μπαταριών για συγκεκριμένες μπαταριες λιθίου εδώ, αλλά θα βρείτε και μια πιο λεπτομερή περιγραφή, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου μπαταρίας λιθίου. Αλλα να ξερετε οτι όλες οι μπαταρίες λιθίου ΔΕΝ δημιουργήθηκαν ίσες .

Μπαταρίες Σιδηροφωσφορικού Λιθίου (LiFePO4)

Η μπαταρία, ονομαζόμενη επίσης μπαταρία LFP (με “LFP” για το “σιδηροφωσφορικό λίθιο”), είναι ένας τύπος επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, συγκεκριμένα μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία χρησιμοποιεί το LiFePO4 ως υλικό καθόδου και ένα ηλεκτρόδιο από γραφίτη άνθρακα με ένα πλέγμα μεταλλικών συλλεκτών ρεύματος ως άνοδο. Η συγκεκριμένη ικανότητα του LiFePO4 είναι υψηλότερη από εκείνη του σχετικού κοβαλτίου οξειδίου λιθίου (LiCoO2), αλλά η ενεργειακή του πυκνότητα είναι ελαφρώς χαμηλότερη λόγω της χαμηλής τάσης λειτουργίας. Το κύριο πρόβλημα μπαταριων LiFePO4 είναι η χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητά τους. Ως εκ τούτου, όλα τα LiFePO4 υπό εξέταση κάθοδοι είναι στην πραγματικότητα LiFePO4. Λόγω χαμηλού κόστους, χαμηλής τοξικότητας, καλώς καθορισμένης απόδοσης, μακροπρόθεσμης σταθερότητας κ.λπ.  Οι Μπαταριες LiFePO4 εχουν σημαντικό  ρόλο στη χρήση Ηλεκτρικών Οχηματων & Ποδηλατων καθως και για  μπαταριες για  εφεδρική ισχύ.

Οι μπαταρίες LiFePO4 είναι μερικές από τις βαρύτερες και πιο ακριβές μπαταρίες λιθίου, αλλά είναι και οι πιο ασφαλείς και μακρόχρονες.

Μπαταρίες Οξείδιου Μαγγανίου του Λιθίου (LiMn2O4) & Λιθίου Νικέλιου Μαγγάνιου Οξείδιου Κοβαλτίου (LiNiMnCoO2)

Οι μπαταρίες LiMn2O4 και LiNiMnCoO2 εμπίπτουν στο μεσαίο εύρος μπαταριών λιθίου όσον αφορά το μέγεθος, το βάρος, την ασφάλεια, τη διάρκεια ζωής και το κόστος. Είναι καλές μπαταριες  μεσαίας απόδοσης   σχεδόν για ολες τις χρήσεις.

 RC μπαταρίες λιθίου πολυμερών (RC LiPo)

Οι μπαταριες LiPo είναι οι μικρότερες, φθηνότερες, ελαφρύτερες και πιο ισχυρές μπαταρίες λιθίου. Τα μειονεκτήματά τους περιλαμβάνουν τη μικρή διάρκεια ζωής και την τάση να καίγονται σε μεγάλες  πυρκαγιές, αν δεν φροντίζονται σωστά (δεν γελάω, ελέγξτε το σύντομο βίντεο κλιπ παρακάτω).

Πλεονεκτήματα  μπαταριών λιθίου

Τώρα που έχουμε δεί την περίληψη των διαφορετικών τύπων μπαταριών λιθίου απο τα ανωτέρω, μένει  να δούμε πώς αυτές οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους.

 • Ένα από τα πρώτα πλεονεκτήματα των μπαταριών λιθίου είναι το μικρό τους μέγεθος. Μπορείτε να τοποθετήσετε πολλές μπαταριες λίθιου σε ένα πλαίσιο Ηλεκτρικού ποδηλάτου. Αυτό μόνο μπορεί να δώσει στο Ηλεκτρικού Ποδήλατου σας ένα πολύ εντυπωσιακή αυτονομία. Δύο ή τρεις μπαταρίες λιθίου μεσαίας έως μεγάλης χωρητικότητας θα μπορούσαν εύκολα να χωρέσουν σε ένα Ηλεκτρικού Ποδήλατου , δίνοντας του μια  δυναμική αυτονομία εως και 160 χλμ. Ή και περισσότερη. Υποθέτω ότι αυτό θα ήταν καλό για τους ανθρώπους που δεν τους πειράζει να κάθονται στο ποδήλατό τους για τρεις με πέντε ώρες κάθε φορά, ή ότι για κάποιο λόγο δεν θέλουν να φορτίζουν τις μπαταριες τους  για εβδομάδες
 • Οι μπαταρίες λιθίου που κατασκευάζονται ειδικά για Ηλεκτρικά Ποδήλατα έρχονται συχνά με συγκεκριμένα σημεία τοποθέτησης ποδηλάτων που καθιστούν εύκολο να βιδωθούν στο πλαίσιο του ποδηλάτου, στη θέση του καθίσματος ή στην σχάρα πίσω. Εάν διαλεξετε μια  διαφορετικού τύπου μπαταρία λιθίου χωρίς ειδικά mounts (βασεις)  Ηλεκτρικού Ποδήλατου, πιθανότατα θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε μια τσάντα στο ποδήλατο, η οποία είναι ακόμα μια καλή επιλογή και αυτή που προτιμώ ακόμη και μερικές φορές αναλογα τον τύπο του ποδηλατου..
 • Οι μπαταρίες λιθίου είναι επίσης αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν τις μπαταρίες σας σχεδόν παντού στο ποδήλατό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που θέλουν να τις συναρμολογήσουν σε δική τους συσκευασία ή να χρησιμοποιήσουν συσσωρευμένες μπαταρίες λιθίου με θερμοσυρρίκνωση αντί για μπαταρίες λιθίου με σκληρή θήκη με προκατασκευασμένες βάσεις πλαισίου για ποδήλατα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του βάρους γύρω ή να κρύψει τις μπαταρίες για να κάνει ενα πιο σταθερό Ηλεκτρικό ποδηλατο.

Μπαταρίες ηλεκτρικού ποδηλάτου λιθίου

 Οι μπαταρίες λιθίου (με εξαίρεση το RC LiPos) διαρκούν πολύ περισσότερο από τις μπαταρίες οξέων μολύβδου. Οι μπαταρίες LiPo συνήθως κρατάνε  μόνο για μερικές εκατοντάδες κύκλους φόρτισης, αλλά οι μπαταρίες LiFePO4 συνεχίζουν να λειτουργούν ικανοποιητικά και μετά από χιλιάδες κύκλους φόρτισης. Κάθε κατασκευαστής υπολογίζει διαφορετικά τις μπαταρίες του, αλλά οι περισσότερες μπαταρίες LiFePO4 Ηλεκτρικού Ποδήλατου  διαρκουν  για 1.500 έως 2.200 κύκλους φόρτισης.

Μειονεκτήματα  μπαταριών λιθίου

Ένα μεγάλο μειονέκτημα των μπαταριών λιθίου είναι ότι είναι πολύ πιο ακριβές από τις μπαταρίες οξέων μολύβδου. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την τάση και την χωρητικότητα της μπαταρίας λιθίου, αλλά οι τυπικες Μπαταρίες Λιθίου Ηλεκτρικών  Ποδήλατων κοστίζουν απο  300 ευρώ και γρήγορα αυξάνονται στα  600-700 ευρώ. Τα περισσότερα Ηλεκτρικά ποδήλατα & Μπαταριες  που προσφερουμε απο το www.e-biker.shop  διαθέτουν μπαταρίες λιθίου στο φάσμα των  400 – 500 ευρω.

Ωστόσο, όταν εστιάσουμε στον μικρότερο κύκλο ζωής των μπαταριών οξέων μολύβδου, τοτε γίνονται συγκρίσιμες με τις μπαταρίες λιθίου κατα την συνολική η διάρκεια ζωής του ηλεκτρικού ποδηλάτου. Για παράδειγμα, μια μπαταρία λιθίου μπορεί να κοστίσει πενταπλάσια από την τιμή μιας μπαταρίας οξεων μολύβδου, αλλά μπορεί εύκολα να διαρκέσει πέντε φορές περισσότερο (η μπαταρία λιθίου), καθιστώντας την τιμή της περίπου ίδια για όλη τη διάρκεια ζωής, της μπαταρίας λιθίου. Θα πρέπει να υπολογίσετε οτι θα  αγοράσετε και να αντικαταστήσετε  τουλάχιστον τέσσερις μπαταρίες μολύβδου (ίσως ακόμα περισσότερες) μέχρι τη στιγμή που η μπαταρία λιθίου σας θα ξεψυχήσει.

Ένα άλλο μειονέκτημα των μπαταριών λιθίου που δεν συναντάμε συχνά, αλλά πρέπει να το αναφέρουμε, είναι η πιθανότητα κλοπής τους. Οι μπαταρίες Λιθίου Ηλεκτρικού Ποδήλατου  έχουν γίνει τελευταία στόχοι για τους κλέφτες των ποδηλάτων ως αποτέλεσμα του συνδυασμού τους μικρού μεγέθους και υψηλών τιμών (για τον ιδιο λογω  που φυλανε τις νεες  ξυριστικές μηχανές  ξυρίσματος μεσα σε κλειδωμένες βιτρινες με κλειδαριά και το κλειδί να βρισκεται στα χερια των πωλητών μονο…. Οι κλέφτες βλέπουν έναν εύκολο στόχο και μια μεγάλη αγορά μεταπώλησης, που σημαίνει ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να κλειδώσετε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατου  όταν το  αφήνετε μόνο του σε δημόσιους χώρους.


 
Μπαταρία λιθίου Ηλεκτρικού Ποδήλατου  που έχει αφαιρεθεί εν μέρει από την σχαρα του ποδηλατου….


Οι περισσότερες μπαταρίες λιθίου που έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούν σε Ηλεκτρικό Ποδήλατό έρχονται με κάποια μορφή συστήματος ασφάλισης (κλειδαριας). Αυτά τα συστήματα ασφαλισης έχουν ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας. Ο τύπος ασφάλισης με ένα μικρό πείρο που ολισθαίνει σε ένα λεπτό φύλλο χάλυβα είναι το πιο εύκολο να κλαπεί με το μαλάκωμα της λεπτής πλάκας ασφάλισης απο χάλυβα. Απλά ρίξτε μια ματιά στη μπαταρία σας και αναρωτηθείτε “πόσο εύκολα θα μπορούσα να κλέψω αυτή την μπαταρία εάν είχα μερικά βασικά εργαλεία χειρός και χρόνο διαθέσιμο 60 δευτερολέπτων;”

Γι ‘αυτό το λόγο θα πρότεινα  είτε να προσθέσετε μια δεύτερη κλειδαριά ειδικά μέσα από τη λαβή της μπαταρίας λιθίου (αν πρόκειται για αφαιρούμενη μπαταρία) ή να την στερεώσετε μόνιμα στη Ηλεκτρικό Ποδήλατο, ώστε να μην είναι πλεον φορητή καιαφαιρούμενη. Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο εύκολη, διότι σημαίνει ότι πρέπει να φέρετε τον φορτιστή στο Ηλεκτρικού Ποδήλατου , αλλά είναι πολύ πιο ασφαλής επιλογή αν βρεθείτε συχνά να κλειδώνετε το Ηλεκτρικού Ποδήλατου  σας στο κοινό.

Ηλεκτρικές μπαταρίες μόλυβδου

Όταν πρόκειται για μπαταρίες οξέων μολύβδου για χρήση σε Ηλεκτρικο Ποδήλατο, θα ψάχνετε γενικά για αυτό που ονομάζεται “σφραγισμένου τυπου μπαταρια οξεων μόλυβδου” ή SLA μπαταρία. Οι μπαταριες μολύβδου SLA είναι σφραγισμένες σε σκληρή πλαστική θήκη και μπορούν να στραφούν σε οποιοδήποτε κατευθυνση με ασφάλεια χωρίς διαρροή οξέος.Αυτό τις καθιστά κατάλληλες για χρήση σε Ηλεκτρικό Ποδήλατο. Από τις μπαταρίες μολύβδου με μολύβδινα στοιχεία, όπως και πολλές μπαταρίες αυτοκινήτων, θα διαρρεύσουν επικίνδυνα οξέα αν είναι στραμμένες στην πλευρά τους ή ανάποδα, καθιστώντας τες μια κακή ιδέα για χρήση σε ηλεκτρικό ποδήλατο, Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ  SLAsκαι όχι  μπαταρίες μολύβδου με υγρα στιχεία – για ηλεκτρική χρήση ποδηλάτων.

Οι μπαταρίες οξέων μολύβδου είναι πολύ μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις μπαταρίες λιθίου, περιορίζοντας την τοποθέτησή τους σε Ηλεκτρικά Ποδήλατα. Δεν έρχονται σχεδόν ποτέ συσκευασμένες με ειδικά προσαρμοσμένο υλικό τοποθέτησης για ποδηλατα , πράγμα που σημαίνει ότι γενικά πρέπει να μπαίνουν σε μια τσάντα στην πίσω σχάρα ή σε πάνελ και στις δύο πλευρές δεξια και αριστερα στον  πίσω τροχό. Η τοποθέτησή τους ψηλά στην σχαρα δεν είναι καλή ιδέα  επειδή θα επηρεάσει αρνητικά το κεντρο βαρους και  τον  χειρισμό του ποδηλάτου. Σε γενικές γραμμές, θα πρεπει  να τοποθετήσετε τις μπαταρίες σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα ώστε να κρατήσετε το κέντρο βάρους του Ηλεκτρικού Ποδηλατου σας χαμηλότερα προς το έδαφος. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το χειρισμό του Ηλεκτρικού Ποδήλατου .


Πλεονεκτήματα των  μπαταριών οξέων μολύβδου για το Ηλεκτρικό Ποδήλατο.

 • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των μπαταριών οξέων μολύβδου είναι η τιμή τους:τρομερά φτηνές. 
 • Οι μπαταρίες οξέων μολύβδου μπορούν να αγοραστούν από πολλούς διαφορετικούς διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης και τοπικά καταστήματα. Η αγορά μπαταριών οξέων μολύβδου SLAs τοπικά βοηθά στην εξοικονόμηση μεταφορικού κοστους και τις καθιστά ακόμα πιο φθηνές. Πολλά Ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν διαθέσιμες μπαταρίες οξέων μολύβδου.  Ακόμα και το ηλεκτρολογειο αυτοκινήτων της γειτονιας σας τις έχει, αν και θα τις πληρώσετε περισσότερα εκεί.
 • Ένα άλλο πλεονέκτημα των μπαταριών οξέων μολύβδου είναι η υψηλή ισχύ εξόδου τους. Στις μπαταρίες λιθίου γενικά δεν τους αρέσει να χειρίζονται πολύ ρεύμα. Οι Μπαταριες  οξέων μολύβδου SLA, από την άλλη πλευρά, μπορούν να παρέχουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος. Αν σχεδιάζετε  ενα ηλεκτρικό ποδήλατο πολύ υψηλής ισχύος, μια μπαταρία  SLAs μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.


Μειονεκτήματα των ηλεκτρικών μπαταριών μολύβδου για το Ηλεκτρικό Ποδήλατο

 • Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα των μπαταριών οξέων μολύβδου είναι το βάρος τους. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, οι μπαταριες  οξέων Μολύβδου  SLA είναι ΒΑΡΕΙΕΣ, όπως ίσως το λεει και το ονομα τους,  με τη συμπερίληψη του “μολύβδου” στον τύπο  της μπαταριας .Θα χρειαστείτε μια γερή βαση τοποθέτησης στο Ηλεκτρικό Ποδήλατο  σας για να χειριστείτε το επιπλέον βάρος των  μπαταριων SLA. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η φορτωση του επιπλέον βάρους θα επηρεάσει αρνητικά την ισοροπία ασς. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την εμβέλεια και αυτονομία οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος και Ηλεκτρικου Ποδηλάτου είναι να μειώσετε το βάρος του , ενώ οι μπαταριες  SLAs σας πηγαίνουν στο αντίθετο από αυτό αποτελεσμα..
 • Ένα άλλο μειονέκτημα των μπαταριών οξέων μολύβδου είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι οι Μπαταριες Οξεων Μολυβδου έχουν διαρκεια ζωής για έως 200 κύκλους φοτισης, αλλά στην πράξη βρίσκουμε συνήθως πολλές μπαταρίες Οξεων μολυβδου SLAs να αρχίζουν να δείχνουν την ηλικία τους σε περίπου 100 κύκλους φορτισης. Θα συνεχίσουν να εργάζονται καθώς μεγαλώνουν με τα έτη (ή τους κύκλους φόρτισης), αλλά θα αρχίσετε να βλέπετε την εμβελεια σας να μειώνεται γρήγορα. Αν ταξιδεύατε 20 χιλιομετρα  ανά φορτιση όταν οι μπαταρίες οξέων μολύβδου (SLAs) ήταν νέες, ένα χρόνο αργότερα θα μπορείτε μετα δυσκολιας να διανυσετε 10-12 χιλιομετρα απόσταση.
 • Οι Μπαταρίες Μολυβδου SLA έρχονται σε μεγέθη 6V ή 12V, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξετε την μπαταρία σας συνδυάζοντας αυτά μικρότερες μπαταριες οξεων μολυβδου SLAs σε σειρά και / ή παράλληλα για να αποκτήσετε τη συγκεκριμένη τάση και χωρητικότητα που στοχεύετε. Αυτό μπορεί να είναι τόσο πλεονέκτημα όσο και μειονέκτημα. Σας δίνει περισσότερο χώρο για προσαρμογή, αλλά απαιτεί κάποια εργασία για να συνδυάσετε τις μεμονωμένες μπαταρίες SLA μαζί σε ένα μεγαλύτερο πακέτο.

 Ποιος κερδίζει? Αυτό εξαρτάται από εσένα (… αλλά  στην πραγματικότητα Οι Μπαταρίες Λιθίου)

Όταν δοκιμάζουμε μερικά καινούργια εξαρτήματα και θέλουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικές τάσεις μπαταρίας για διαφορετικές ταχύτητες, χρησιμοποιούμε συχνά μπαταρίες οξέων μολύβδου επειδή μπορούμε να δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές τάσεις χρησιμοποιώντας πολύ φτηνές μπαταρίες. Στη συνέχεια, όταν τα αποτελέσματα των δοκιμών μπαταρίας  οξέων μολύβδου μας δείχνουν αν θέλουμε  να πάμε για παράδειγμα, με 36V ή 48V ή 60V,  και μετά για την κανονική χρήση, πάντα  αγοράζουμε την κατάλληλη μπαταρία λιθίου.

Υπάρχουν μόνο τρεις περιπτώσεις στις οποίες θα προτείνα να χρησιμοποιείτε μπαταρίες οξέων μολύβδου αντί για  μπαταριες λιθίου

 1. Οταν προσπαθείτε να φτιαξετε ενα Ηλεκτρικό Ποδήλατο με ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό
 2. Κατασκευάζετε ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο, το οποίο μπορεί εύκολα να μεταφέρει μπαταριες οξεων μολυβδου SLA χωρίς προβλήματα ισορροπίας ή σταθερότητας
 3. Θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικές τάσεις μπαταρίας στο σύστημά σας (βεβαιωθείτε ότι ο ελεγκτής σας μπορεί να χειριστεί το εύρος τάσης)

Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα πλεονεκτήματα των μπαταριών λιθίου υπερτερούν κατά πολύ των μπαταριών οξεων μολυβδου SLA. Φυσικά, για το συγκεκριμένο Ηλεκτρικό Ποδήλατο  σας μπορεί να έχετε άλλους λόγους που θα μπορούσαν να σας κανουν να χρησιμοποιησετε μπαταριες οξεων μολυβδου.

Στο τέλος της ημέρας, το Ηλεκτρικό Ποδήλατο  σας είναι δικό σας και μόνο εσεις αποφασιζετε για τον τυπο μπαταρίας που θα χρησιμοποιήσετε…..

Ελπίζω οτι ολες οι παραπάνω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή μπαταρίας για το Ηλεκτρικό σας Ποδηλατο.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *