Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Παραγγελιών: 210 34 18 880 * 09:00 - 17:00.

Πόση δύναμη χρειάζεται ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Πόση δύναμη χρειάζεται ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουμε από ανθρώπους που θέλουν να φτιαξουν ή να αγοράσουν το πρώτο τους Ηλεκτρικό Ποδήλατο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αξιολογήσεις ηλεκτρικής ισχύος για ποδήλατα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση σε έναν αρχάριο.


250 watt, 500 watt, 1.000 watt, 36V, 48V … .. τι σημαίνουν όλα αυτά ;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν δημιουργούνται εξίσου όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακόμα και δύο Ηλεκτρικά Ποδήλατα που και στα δυο αναγράφεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο ισχύος ή «στα ίδια watt» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά διαφορετικά «κάτω από την κουκούλα». Έχoυμε ήδη αναφερει  για το μύθο της ηλεκτρικής ισχύος, αλλά θα το καλύψω εν συντομία εδώ.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του ηλεκτρικού ποδηλάτου. Ωστόσο, πολλά Ηλεκτρικά ποδήλατα χαρακτηρίζονται διαφορετικά από το πραγματικό επίπεδο ισχύος τους, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για διαφημιστικά τεχνάσματα, για να ξεφύγουν από τους  ισχύοντες νόμους και κανονισμούς  για τα  δυνατά μοτερ, ή για πλήθος άλλων λόγων. Θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή για να καθορίσετε την πραγματική ισχύ ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, που θα αναφέρεται  σε δύο αριθμούς: στην τάση της μπαταρίας πολλαπλασιασμένη με το  μέγιστο όριο ρεύματος (σε αμπέρ) του ελεγκτή (controller) του κινητήρα (μοτερ).

Τα περισσότερα  Ηλεκτρικά ποδηλάτα  που διατίθενται στην αγορά είναι με μια μπαταρία 36V (volt) και έναν ελεγκτή 15Α (amp). Η ισχύς είναι απλά η τάση πολλαπλασιασμένη με το ρεύμα, έτσι 36 βολτ x 15 amp = 540 watt. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ένα Ηλ. Ποδήλατο περίπου 500 watt. Κάνετε τα μαθηματικά όπως ακριβώς και σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό ποδήλατο για να καθορίσετε πόση δύναμη έχει το συγκεκριμένο Ηλ. Ποδήλατο.


Η Ηλεκτρική εξίσωση ισχύος ποδηλάτου


Αλλά τελικά πόση ηλεκτρική ισχύς ποδηλάτου μας είναι απαραίτητη;

Πόση δύναμη  χρειάζεστε πραγματικά στο Ηλεκτρικό ασς Ποδήλατο; Η απάντηση εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: το βάρος σας και αν θα οδηγήτε σε πολλούς λόφους με μεγάλες ανωφέρειες (ανηφόρες μεγαλου μεγέθους). Όσο βαρύτεροι είστε, τόσο περισσότερη ισχύ χρειάζεστε για να επιταχύνετε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο. Όσο μεγαλύτερη ανηφόρα προσπαθείτε να ανεβείτε, τόσο περισσότερη ισχύ  χρειάζεστε στο Ηλεκτρικοό Ποδήλατο γιά να την ανεβείτε.

Η σύζυγός μου, για παράδειγμα, είναι αρκετά ικανοποιημενη για το 36V  & , 250 watt Ηλεκτρικό της ποδήλατο. Πρόκειται για ένα αρκετά  χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ποδήλατο, αλλά επειδή η συζυγός μου ζυγίζει μόνο 50 κιλά και ζούμε σε μια επίπεδη πόλη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τυχόν ανηφόρες. Εάν ζούσαμε σε μια λοφώδη περιοχή, θα χρειαζόταν πιθανότατα ενα Ηλεκτρικο Ποδήλατοπιο κοντά στα 500 βατ δύναμης, που θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα με ένα Ηλ. Ποδήλατο με μια μπαταρία 48V. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με μπαταρία 48V και ελεγκτή 12Α θα εξάγει κορυφαία ισχύ 576 watt (48V x 12A = 576W) η οποία θα ήταν αρκετή για να μπορέσει να ανεβει μια αρκετά μεγαλη ανηφόρα.


Εγώ ζυγίζω περίπου 80 κιλά και το ηλεκτρικό ποδήλατο της γυναίακας μου με τα 250 watt  υποφέρει με εμένα σαν αναβάτη.  Ένα   Ηλ. Ποδήλατο των 500 watt και με μπαταρία 36V και ελεγκτή 15A θα ήταν περίπου το ελάχιστο σε ισχύ ποδήλατο  για μένα, αν υποτεθεί οτι θα κινούμαι  σε επίπεδο έδαφος.

Φυσικά, επειδη μου αρέσει ενα πιο σπορ, και με ταχύτερη επιτάχυνση Ηλ. Ποδήλατο γι ‘αυτό θα προτιμούσα μια βόλτα με ενα Ηλ. Ποδήλατο  με μια μπαταρία 48V και 20A ελεγκτή, δίνοντας μου περίπου 1.000 watts  δύναμης στο μοτέρ μου. Αυτό είναι περισσότερο από όσο χρειάζεται το βάρος μου σε μια επίπεδη πόλη χωρίς ανηφόρες, αλλά αν ζούσα σε μια πραγματικά λοφώδη πόλη, αυτό θα ήταν το πλέον  κατάλληλο επίπεδο ισχύος. Ομως σε επίπεδους δρόμους, το 1000W μου Ηλ. Ποδηλατο μου επιτρέπει να επιταχύνω αρκετά γρήγορα, αν και γενικά δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ τα 1.000W του κινητήρα μου για τις καθημερινές μου ανάγκες οδήγησης.

Οι απαιτήσεις ισχύος αυξάνονται γρήγορα για αναβάτες που ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά. Σε μια επίπεδη περιοχή, ένα Ηλ. Ποδήλατο 750 watt  θα πρέπει να θεωρήται αρκετό, αν και η επιτάχυνση θα είναι σημαντικά πιο αργή. Σε μια λοφώδη περιοχή, το ελάχιστο θα ήταν ενα Ηλ. Ποδήλατο με ισχύ  1,000 watt. Οι αναβάτες με σωματικό βάρος πανω απο 100 κιλά, που θέλουν ναανεβαίνουν σε μεγαλύτερες ανηφόρες ίσως χρειαστεί να εχουν έναν ελεγκτή πάνω απο 20Α, ισως  25Α ή 30Α, που σε συνδυασμό με μια μπαταρία 48V θα μπορουν να εχουν να ισχύ 1250-1500 watts, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του βάρους και του εδάφους τους. Αν ομως παρετε ενα  ηλεκτρικό ποδήλατο των 1.000W ή παραπάνω, ίσως να αντιμετωπίσετε θέματα υπερθέρμανσης του μοτερ ιδιαίτερα  σε μεγάλες διαδρομές με ανηφόρα.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι επίπεδο ισχύος ηλεκτρικού ποδηλάτου χρειάζεστε είναι να κάνετε μια δοκιμαστική βόλτα με μερικά Ηλ. Ποδήλατα διαφορετικών επιπέδων ισχύος για να καταλάβετε ποιο ποδήλατο σας παει καλύτερα. Σε επίπεδο έδαφος, ένα μικρής ισχυοςΗλ. Ποδηλατο δεν θα είναι πρόβλημα. Αυτό απλά θα έχει πιο αργή απόδοση. Προσπαθώντας να οδηγήσετε ένα χαμηλής ισχύος Ηλ. Ποδήλατο σε έναν απότομο λόφο, ειδικά με ένα βαρύ αναβάτη, μπορεί να  προκαλέσετε βλάβη στο Ηλ. Ποδήλατο και να κάψετε τον κινητήρα. Εάν αισθάνεστε ότι η δύναμή του Ηλ. Ποδήλατου σας  εξαφανίζεται καθώς οδηγείτε σε ένα λόφο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτο το Ηλ. Ποδηλατο σας “πέφτει μικρό” και επομένως χρειάζεστε ενα ποδήλατο με μεγαλύτερη ισχύ.

Τέλος, σκεφτείτε το φορτίο. Ένα φορτωμένο σακίδιο δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά εάν θέλετε να μεταφέρετε παιδικά καθίσματα ή να τραβάτε ένα ρυμουλκούμενο παιδικο καροτσακι, τοτε σκεφτείτε σοβαρά να εχετε αρκετά μεγαλο μοτερ  για να είστε σιγουροι  ότι έχετε την επιπλεον ισχύ όταν την χρειαστείτε. Εγώ Προσωπικά προτιμάω να εχω μεγαλύτερη ισχυ στο ποδηλατο μου. Εάν δεν χρησιμοποιείτε την πρόσθετη ισχύ όλη την ώρα, αυτό είναι φυσικό. Αλλά όταν την χρειάστειτε πραγματικά, τοτε θα είστε ευτυχείς που έχετε επιπλέον δύναμη στον κινητήρα σας.

Εδώ σίγουρα χρειαζεστε μεγαλύτερη ισχύ απο 250 watt….!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *